Tuesday, November 10, 2015

Duet duša - Ana Atanasković

Ana Atanasković  je rođena 1973. godine u Kruševcu. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, radi kao profesor u jednoj beogradskoj srednjoj školi. Ana, između ostalog,  pise i tekstove za časopis Vodič za život. Objavila je četiri knjige do sada, a Duet duša  je njen prvi roman.

Duet duša iz jednog osobenog i novog ugla osvetljava događaj iz naše istorije - ubistvo kralja Aleksandra i Drage Mašin. Autorka nas vodi u svet uspomena, detinjstva, istorijskih dogadjaja, mitologije. 
Knjiga se sastoji iz dva dela, Slavenovog i Aninog dela. Slaven je bio konjušar na dvoru kralja Aleksandra. Anin deo je autobiografija. 
Slavenov deo verno prikazuje i dočarava duh tadašnjeg Beograda, tadašnjeg stanja u zemlji. Duh tadašnjeg Beograda, prilike u zemlji, kralj, Draga ...sve je to opisano tako da čitalac ni jednog trenutka ne sumnja ni u šta. Čitalac prosto veruje svakoj Slavenovoj rečenici. Istorijski deo je prikazan verno, bez maštarija i obogaćivanja. Autorka je pokušala da približi čitaocima  Dragu Mašin i Obrenoviće uopšte, kroz jedan paradoks glavni lik ima loše mišljenje o Dragi ali ga kasnije menja. U ovom delu romana se oseti atmosfera i duh tadašnjeg vremena.
Anin deo predstavlja autobiografiju. Jako iskren, jako potresan, jako ličan. Ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Trebalo je dosta hrabrosti da se sve to pretoči u pisanu reč. Ana piše o sebi ali opet ne deluje ogoljeno. 


“Iz bajkovitih magli sela, njegovih mreža ljubavi, mržnji i uroka, Slaven se otiskuje u veliki grad. Postavši konjušar kod kralja Aleksandra Obrenovića, Slaven biva neposredni posmatrač i svedok svega što se dešava na dvoru. Njegove lične ljubavi i mržnje polako se menjaju, bujaju, jenjavanju…a sa njima se, kroz oštri pogled Slavenovog pametnog oka, menja i čitava priča o zlosrećnom Kralju i Dragi, priča o našem narodu, o Beogradu samom. Tamo gde se Slavenova priča prekida, doreći će je jedna druga duša, iz naših dana, duša koja takođe luta nekim istim putokazima i znacima, obeležena nekim istim korenima i urocima duša koja pripoveda niz sasvim različitih priča, ali priča koje su sve ispevane kao dovršenje Slavene nesvesne apoteoze ljubavi.‚‚

No comments:

Post a Comment