Sunday, December 6, 2015

Chimney cake

Decembar. Mesec koji miriše na sneg. Mesec sumiranja i analiziranja godine na izmaku. Svakog decembra me uhvati neka euforija. Praznična. Posebno od kada sam postala majka. Podetinjila sam skroz :-) Pre neki dan sam šetala sa ćerkicom centrom Beograda. Naravno grad je vec okićen, postavljene su i one kućice u kojima se prodaju svilene bombone, kuvano vino, svašta nešto još i naravno chimney cake. 
                                            Slika preuzeta sa Google pretrage


Chimney cake, ili na madjarskom  Kürtőskalács,  je tradicionalni venčani kolač kod Madjara u Transilvaniji. I dan danas, u malim selima u nekim okruzima u Rumuniji gde je većinsko madjarsko stanovništvo, porodice pripremaju ovu ukusnu poslasticu za razne svečane prilike ( venčanja, krštenja) na način na koji su to oni naučili prenoseći znanje sa kolena na koleno. 
                                              slika preuzeta sa Google pretrage 
Danas se ova poslastica  može naći na trgovima i vašarima za vreme praznika po brojnim evropskim gradovima: u Austriji (prügelkrapfen), Češkoj (trdelnik), Nemačkoj (baumkuchen), Litvaniji (šakotis), Luksemburgu (baamkuch), Poljskoj (sękacz), Slovačkoj (skalický trdelník), Švedskoj(spettekaka ) i Ukrajini (kurtosh kalach). Ja  sam  ga probala prvi put u Temišvaru, a zatim i u Beču, Pragu, Budimpešti.... Osnovu ove poslastice čini  kiselo dizano testo  koje se u vidu trake namota na modlu valjkastog oblika, premaže se puterom, uvalja u šećer i peče se na laganoj vatri. Kada se šećer karamelizuje kolač je gotov. Ovako vruć posipa se mlevenim orasima, cimetom, kristal sećerom, čokoladom, kokosom.  Sveže ispečen kolač kada se skine sa modle još uvek se puši i po izgledu podseća na dimnjak. Odatle i njegovo ime. Madjarska reč kürtő znači dimnjak. Ukoliko ga još niste probali znajte da je kolač hrskav i sladak. Dominantan ukus zavisi od toga u šta ste ga uvaljali. Može se jesti vruć ili hladan uz kafu, čaj ili pak kuvano vino.                                                         slike preuzete sa Google pretrage 

No comments:

Post a Comment