Friday, October 30, 2015

Širi dalje....#1

Jesen. Moje omiljeno godišnje doba. Sedim, pijem kafu i uživam u ukusu  novog kolača od jabuka koji sam juče prvi put pravila i koji me je potpuno oduševio (kao i moje ukućane ) i razmišljam koliko sam zahvalna osobi koja mi je otkrila taj kolač : -) i koliko sam zahvalna na svim stvarima koje mi je neko pokazao, uputio me na njih, koje sam onako negde usput pokupila i otkrila...... Ovim postom želim da uvedem rubriku postova preporuka.  U svakom ovakvom postu ću vam otkriti šta mi je to ulepšalo dan, nedelju, mesec , šta me je podstaklo na razmišljanje, sve ono što želim da  ​širim dalje.
Život čine male stvari. Radujmo se sitnicama. 


Lajoš Zilahi

Lajos Zilahi ( 1891- 1974) je jedan od vodecih i najcitanijih madjarskih pisaca dvadesetog veka. Pre nego sto je poslat na front za vreme Prvog  svetskog rata, Zilahi je studirao u Budimpesti. Njegvo najpoznatije delo je Ararat ( deo trilogije), a o svojim iskustvima iz rata pise u delu Zarobljenici. Njegovim delim a provejava duh aristokratske Madjarske , tacnije Austrougarske.  Bogatim i zivim opisima on uspeva da gane citaoca. 


Lazy morning.....

Lenjo jutro....

Čarobno je lenjo jutro...Jutro koje traje do podneva. Jutro koje započnem ispijajući prvu jutarnju, jaku, pravu, tursku kafu. Ni jedna kafa nema taj ukus kao prva jutarnja. Svakim novim gutljajem budi se neko novo čulo. Dok pijuckam tu prvu jutarnju kafu sa do mene dopiru melodije jeseni. Vrata od terase su otvorena. Bojažljivo sunce se polako probija do mog kutka. Kroz prozor se probijaju bojažljivi snopovi jutarnjeg sunca. Book Lovers` Tag

1. Gde voliš da čitas? 


Najviše volim da se zavalim na trosedu u dnevnoj sobi i da čitam. Imam u planu da u narednih godinu dana u svojoj dnevnoj sobi napravim svoj mali kutak za čitanje sa sve nekom lekom i udobnom foteljom, malim stolom na kojem će stajati orhideja :-) a sve će to biti u nekoj bež nijansi.