Tuesday, December 20, 2016

Novogodišnje čestitke....

Kada ste poslednji put poslali ili dobili novogodišnju čestitku? Onu pravu, kao kad smo bili deca, ručno ispisanu koja se šalje poštom?Decembar mesec. Mesec snega, priprema za praznike i dečjih radosti. Brat i ja smo sa mamom uvek isli u kupovinu čestiki. Novogodišnje čestitke su se krajem osamdesetih i početkom devedesetih prodavale na ulici, pored prskalica i novogodišnjih ukrasa. Kupovali smo ih mnogo, za svaku dragu osobu jedna. Samo za nju izabrana. Slika i tema čestitke su morale da imaju neku vezu sa osobom kojoj su bile namenjene. Pada sneg. Sedimo za stolom u toploj kući i gledamo kako mama piše tekst čestitki. Učestvujemo u svemu, pomažemo joj. Gledamo te bajkovite prizore i motive na čestitkama, srećni smo, radujemo se. Sutradan ih tata nosi na slanje u poštu. Poštar tih dana svraća kod nas češće nego obično. Radost, sreća.....Stižu nam čestitke od dragih ljudi, posebna sreća je kada su naslovljene na nas lično.


.


 Mnogo godina je prošlo od poslednje rukopisom ispisane čestitke. Mnogo godina je prošlo od poslednje čestitke ostavljene u poštansko sanduče. Ostale su samo uspomene. Na čestitke. I na neke drage ljude kojima su te čestitke bile namenjene.

2 comments:

  1. Divan tekst, divno podsećanje. Ako nešto ne volim kod savremenog doba, to je nestajanje "zastarelih" stvari koje su imale neposredni šarm "svakodnevnih čuda". Telefonske govornice, crveni kiosci, razglednice sa mora ili zimovanja, novogodišnje čestitke...:) Sve mi to baš fali. Moje iskustvo je isto, sredinom decembra kupovao se svežanj najlepših čestitki sa prazničnim motivima, pa smo ih slali rodbini, kumovima, prijateljima - i obratno, iščekivali od koga ćemo i sami dobiti takvo lepo iznenađenje. Čuvam ih u kutiji sa lampionima i često izložim ispod jelke, mada su stare bar deset godina. Žao mi je što se ovaj običaj izgubio. Jeste lakše i brže poslati e-mail ili SMS, ali, nema toliko srca i emocija kao nekada...hvala ti mnogo na podsećanju na, još uvek zaštitni znak praznika.
    P.S. Dopada mi se pozadina stranice!:)

    ReplyDelete
  2. E da, zaboravih da smo dobijene cestitke izlagali pored jelke :-)))) Dobra, stara vremena! :-)))
    Hvala!

    ReplyDelete