Thursday, April 20, 2017

March wrap up

Vreme je za još jedan post o pročitanim knjigama. Mart je proleteo u iščekivanju proleća. Bio je prepun obaveza i baš je proleteo. Tokom marta sam pročitala dve knjige. 


1. Jedne zimske noći - Sajmon Sibag Montefjore 


Za vreme proslave konačne pobede nad Hitlerom  Moskvom su odjeknuli pucnjevi. Na zemlji su dva beživotna tela mladića i devojke, deca ruske ruske političke elite koji su pohađali najekskluzivniju školu. Da li se radi o ubistvu? Samoubistvu? Ili je u pitanju zavera protiv Staljina i sovjetske države?
U takozvanom Dečjem slučaju policija hapsi decu od šest do osamnaest godina  i vodi se istraga u ozloglašenom staljinističkom maniru. Istraga koja razara porodice, uništava poslednje nade i otkriva nam dve tajne ljubavi. Jedna izmedju dvoje mladih, a druga medju odraslima, obe zabranjene i kobne. 
Dugo sam izbegavala ovog autora jer sam mislila da su u pitanju klasični ljubići ( kasnije sam saznala da je ipak supruga Motefjore koja piše ljubiće koji se kod nas mogu kupiti uz novine), a onda sam slučajno negde na netu naletela na sinopsis ove knjige i odmah je stavila na spisak. Knjiga je odlična, drži pažnju sve vreme i opisuje i jedan istorijski događaj za koji ja pre nisam čula. Imam u planu da pročitam još neka dela ovog pisca. 

Ocena: 4/5

2. Ahilov pev - Medlin Miler 


Ovo je priča o bogovima i ljudima. O kraljevima i junacima. O ljubavi i duši. Ahil, najbolji među Grcima. Najbolji po svemu. Najbolji u svemu. Patroklo. Mladi princ prognan u Ftiju. Posle jednog bezazlenog događaja Ahil i Patroklo se zbližavaju i provode nezaboravno dečaštvo pod okriljem mladog kentaura Hirona. Njihovo prijateljstvo postepeno prerasta u osećanje koje za njih dvojicu znači mnogo. Mnogo više od života. Cela priča je ispričana iz perspektive običnog čoveka koji posmatra bogove i junake, njihovu bespoštednu borbu za slavu i besmrtnost. 
Jako lepo napisana knjiga i svakako obavezno štivo za svakog ljubitelja grčke mitologije. 

Ocena: 4/5

6 comments:

 1. Za obe sam čula samo pohvale i odavno ih imam u planu. Jedva čekam.:)

  ReplyDelete
 2. Inače, Santa piše ljubiće, ali Sajmon Montefjore je ozbiljan istoričar i veoma dobar pisac, obavezno potraži i ostala njegova dela. :) Kod nas su prevedene i objavljene sjajne monografije "Romanovi" i "Jerusalim", enciklopedija "101 heroj svetske istorije", romani "Sašenjka" i "Na dvoru crvenog cara" (o Staljinu).

  ReplyDelete
 3. Hvala ma preporuci, potrazicu i ostala njegova dela. Dopada mi se kako pise,a i volim istoriju tako da verujem da cu uzivati u citanju.

  ReplyDelete
 4. Odlični predlozi obe njige su mi na TBR listi za budučnost čim dođem do njih nekako posebno Ahilov Pev, on mi dleuje baš interesantno :)

  ReplyDelete
 5. Jedne zimske noći mi je 100 godina na listi i nikako da je uzmem. A Ahilov pev sam počela pre neki dan :)

  ReplyDelete
 6. Obe knjige su odlicne! Ja jedva cekam na naletim na jos neku Sajmonovu knjigu!

  ReplyDelete